TSRS

Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlama standartlarını, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) adı altında, belirleme ve yayımlama yetkisi 2022 yılında münhasıran Kamu Gözetimi Kurumuna (KGK) verilmiştir. Öte yandan, TSRS’nin içeriği ve kapsamı konusunda da yine KGK teknik olarak uygun gördüğü kararları alabilecektir. Bir başka ifade ile, KGK gerekli gördüğünde kapsamı, standartların detayını, raporlama şekil ve içeriğini değiştirme yetkisine sahiptir. KGK’nın bu bağlamdaki görev ve yetkisinde daha sonra yapılan bir değişiklikle söz konusu standartları uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde belirme ve yayımlama, gerektiğinde değişik işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapma, bu konularda denetim yapacakları yetkilendirmek ve gözetime tabi tutma seklinde KGK’nin görev ve yetki çerçevesi yeniden çizilmiştir. KGK, zorunlu tuttuğu standartlarda IFRS S1 ve S2 standartlarını esas almış, uygulama başlangıcı olarak 2024 yılını belirlemiştir.  Bu yıl, sürdürülebilirlik raporlaması açısından Türkiye’deki işletmeler dahil tüm dünyadaki işletmeler için çok kritiktir, çünkü, bu yıl içerisinde IFRS S1 ve S2 standartları ile AB’nin gelmiş geçmiş en kapsamlı raporlama reformunun düzenleme alt yapısı olan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) ve Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (ESRS) devreye girmiştir.

KGK, sürdürülebilirlik standartları ile ayrı bir başlık açmış olup bu konudaki kararları web portalinde yayınlamaktadır: KGK Sürdürülebilirlik.

Sürdürülebilirlikte Türkiye İçin Yeni Bir Dönemin Kodları:
Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS)

Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlama standartlarını Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) adı altında belirleme ve yayımlama yetkisi 2022 yılında münhasıran Kamu Gözetimi Kurumuna (KGK) verilmiştir. Söz konusu yetkiye istinaden KGK, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının uluslararası dayanağı olarak Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı (IFRS) bünyesinde oluşturulan Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) tarafından yayımlanan uluslararası standartları benimseme kararı almıştır.  ISSB tarafından yayımlanmış olan iki standart KGK tarafından mevzuatımıza kazandırılmıştır. Bu çerçevede:

  • TSRS 1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümlerin amacı; bir işletmenin -genel amaçlı finansal raporların asli kullanıcıları açısından işletmeye kaynak sağlama kararı verirken faydalı olacak- sürdürülebilirlikle ilgili risklerine ve fırsatlarına ilişkin bilgileri açıklamasını zorunlu kılmaktır.
  • TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamaların amacı ise iklimle ilgili risk ve fırsatlara ilişkin bilgilerin açıklamasını sağlamaktır.

Küresel ve ulusal gereklilik ve ihtiyaçlar doğrultusunda Türkiye’deki şirketlerin faaliyetlerinin çevresel ve sosyal etkilerini şeffaf bir şekilde ortaya koymak için giderek daha fazla sorumluluk alması gerektiğini görmekteyiz. Bu bağlamda, KGK tarafından yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS), işletmelerin sürdürülebilirlik performanslarını raporlamada önemli bir rol oynamaktadır.

Sürdürülebilirlik Uygulaması Kapsamına Giren İşletmeler

29/12/2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan KGK Kurul Kararının 3’üncü maddesinde sürdürülebilirlik uygulaması kapsamına giren işletmeler sayılmış olup, buna göre:

6362 sayılı Kanun uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi şirketlerden;

(1) Yatırım kuruluşları,

(2) Kolektif yatırım kuruluşları,

(3) Portföy yönetim şirketleri,

(4) İpotek finansmanı kuruluşları,

(5) Merkezi takas kuruluşları,

(6) Merkezî saklama kuruluşları,

(7) Veri depolama kuruluşları,

(8) Sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören veya işlem görmeleri amacıyla Sermaye Piyasası Kurulunca onaylanmış geçerlilik süresi bulunan izahname veya ihraç belgesi bulunan anonim şirketler,

(9) Bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmemekle birlikte halka arz edilmeksizin pay hariç sermaye piyasası aracı ihraç eden (ihraç ettikleri sermaye piyasası araçlarının itfa edildiği hesap döneminin sonuna kadar) veya bu amaçla Sermaye Piyasası Kurulunca onaylanmış geçerlilik süresi bulunan ihraç belgesi olan anonim şirketler Aşağıdaki şu ölçütlerden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aştıkları takdirde zorunlu uygulama kapsamına dâhil olacaklardır:

      • Aktif toplamı için 500 Milyon Türk Lirası
      • Yıllık net satış hasılatı için 1 Milyar Türk Lirası
      • Çalışan sayısı için 250.

19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine herhangi bir eşik değere tabi olmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadırlar. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alanlar bankalar bu uygulamadan muaf tutulmuştur.

Bu şirketlere ilave olarak zorunlu olmamakla birlikte, kapsam dışında yer alan işletmeler de gönüllülük esasına göre Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun raporlama yapabileceklerdir.

Sürdürülebilirlik Raporlarının Kapsamı

TSRS’ye dayanak teşkil eden IFRS Sürdürülebilirlik Standartları muhasebe standartlarında olduğu gibi mevcut ve potansiyel yatırımcıların, borç verenlerin ve diğer alacaklıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Yatırımcıların kararları, bir işletmeye kaynak sağlanması ile ilgilidir ve temel olarak öz sermaye ve borçlanma araçlarını satın almak, satmak veya elde tutmaya dayanmaktadır.

Yatırımcılar, bir şirketin kısa, orta ve uzun vadede sürdürülebilirlikle ilgili maruz kaldığı riskleri ve değerlendirebileceği fırsatları analiz etmek için kullanılabilecek tutarlı, eksiksiz ve karşılaştırılabilir bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu kapsamda, sürdürülebilirlik ile ilgili bilgileri, bir şirketin mali tablolarındaki bilgileri tamamlar ve geliştirir. Başka bir deyişle, sürdürülebilirlik standartlarının odak noktası, işletmenin nakit akışlarını, finansmana erişimini veya sermaye maliyetini kısa, orta veya uzun vadede etkilemesi makul olarak beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlardır.

TSRS 2 özellikle bir işletmenin makul olarak beklentilerini etkileyebilecek iklimle ilgili risk ve fırsatlara odaklanmaktadır. İklimle ilgili riskler:

  • Fiziksel riskleri (aşırı hava olaylarının şiddetindeki artıştan kaynaklananlar gibi)
  • Geçiş risklerini (bir işletmenin faaliyet gösterme şeklini etkileyebilecek politikalar ve teknolojideki değişikliklerle ilişkili olanlar gibi)

içermektedir. İklimle ilgili fırsatlar ise, iklim değişikliğinin bir işletme üzerindeki potansiyel olumlu etkilerini ifade etmektedir.

İşletmelerin TSRS 2’yi TSRS 1 ile birlikte uygulaması gerekmektedir. Öte yandan, bu standartların uygulanması kapsamlı teknik analizler, yeni veri ihtiyacı ve planlı bir dönüşüm gerektirmektedir. Bir o kadar da önemli olan, yapılacak sürdürülebilirlik çalışmalarının iletişiminin iyi yönetilmesidir.

Tüm bu gereksinimleri A-Z’ye Ecolithic desteği ile karşılayabilirsiniz. Ecolithic, dünya çapındaki uzman kadrosuyla teknoloji ve bilim temelli yaklaşımlarla sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlik raporlaması alanlarındaki tüm ihtiyaçlarınıza dünya çapında geçerli çözümler sunar.