Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik ekonomik ve finansal boyutlar yanında üç temel sac ayağı üzerine oturur: çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) konuları ve riskleri (environmental, social and governance-ESG factors and risks). Sürdürülebilirlik çok geniş bir kavramdır ve bu kavramın içerisine alt kalem olarak çok farklı unsurları yüklemek mümkündür. Ancak her durumda sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınmaya hizmet etmelidir. Sürdürülebilir kalkınmanın bugün geniş kabul gören tanımı ise şöyledir (Brundtland Raporu, 1987):

Sustainable development is the development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

(Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kapasitesinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınmadır.)

Mevcut veriler, dünyamızın sürdürülebilirlik açılarından çok yanlış bir yönde ilerlediğini göstermektedir. Bu nedenle, küresel ölçekte adımlar atılması ihtiyacı bağlamında ciddi çalışmalar yapılmakta ve ülkeler, ekonomiler ve ekonomik aktörler sürdürülebilirlik dönüşümüne yönlendirilmektedir. Bu bağlamda çok önemli iki sürdürülebilirlik sac ayağı Paris İklim Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıdır. Bu iki sac ayağı Avrupa Birliğinde paralel reformlarla desteklenmektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), sürdürülebilirlik çalışmalarında Avrupa Birliğinin en büyük paketlerinden biridir. Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları ile AB’nin bu yöndeki reform paketleri aşağıdaki görselde özetlenmektedir.

Sürdürülebilirlik