“Sigortacılık bugünün değerlerini yarına aktarmayı ve riskleri öngörmeyi esas alır. Sürdürülebilirlik ise geleceği güvence altına almak için bugünün risklerini doğru anlamayı gerektirir.” şeklinde çarpıcı bir tespitle başlayan rapor…
İçindekiler
ToggleTÜRKİYE SİGORTA SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KILAVUZU
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından hazırlanan “Türkiye Sigorta Sektöründe Sürdürülebilirlik Kılavuzu” 04 Nisan 2025 tarihinde 42 sayfadan oluşan bir kitapçık halinde kurumun web sitesinden kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Sigorta şirketlerinin ESG yaklaşımını operasyonel süreçlerine nasıl entegre edebileceğine ilişkin bir rehber niteliğindeki kılavuz “Sigortacılık bugünün değerlerini yarına aktarmayı ve riskleri öngörmeyi esas alır. Sürdürülebilirlik ise geleceği güvence altına almak için bugünün risklerini doğru anlamayı gerektirir.” şeklinde çarpıcı bir tespitle başlamaktadır.
TSB Yönetim Kurulu tüm üye kuruluşlarına bu kılavuzdan yararlanarak kendi sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirmelerini önermektedir.
https://tsb.org.tr/content/PageAssets/TSB_SigortaSektorundeSurdurulebilirlikKilavuzu.pdf linkinden paylaşılan kılavuza dair önemli başlıklar ve bilgiler şu şekildedir:
Sigorta Sektörü Temel Sürdürülebilirlik İlkeleri
İlke 1→ Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi: Sigorta faaliyetlerinden kaynaklı çevresel ve sosyal risklerin değerlendirilmesi ve yönetilmesi, doğal kaynakların korunması ve toplumsal fayda sağlayan sigorta ürünlerinin geliştirilmesi, yeşil dönüşüm çözümlerine destek sağlanması.
İlke 2→ Sürdürülebilir Ekonomiye Katkı: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) uygun yatırımlar yapılması, yeşil tahviller aracılığıyla karbon salımını azaltmaya yönelik uzun vadeli sürdürülebilir yatırımların teşvik ve finansmanı
İlke 3→ İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum: Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarının düzenli ölçümlenerek azaltma hedefleri belirlenmesi ve hedeflere ulaşma sürecinin raporlanması, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik teminatlar sunulması, risk farkındalığının artırılması, yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu işlere teminat verilerek yeşil prim payının artırılması, risk modelleme ve veri analizleri ile iklim kaynaklı afetlerin etkilerinin azaltılması.
İlke 4→ Paydaş Katılımı ve Bilinçlendirme: Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için sigortalılar, çalışanlar, aracı kurumlar, kamu otoriteleri ve diğer paydaşlarla iş birliği yapılması, toplumsal farkındalığın eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri ile artırılması,
İlke 5→ Kurumsal Yönetim ve Şeffaflık: Sürdürülebilirlik ilkelerinin şirketlerin yönetişim politikalarına entegre edilmesi, faaliyetlerin bağımsız dış denetimlere tabi tutularak şeffaflık ilkesi çerçevesinde izlenmesi ve düzenli olarak raporlanması,
İlke 6 → Toplumsal Fayda ve Kapsayıcılık: Finansal kapsayıcılığın artırılması, eşitlik, fırsat eşitliği ve insan haklarına uyumlu çalışılması, tüm kesimleri kapsayıcı sigorta ürünlerinin tasarlanması.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ve Sigorta Sektörü :
Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) özelinde sigorta sektörünün potansiyel katkıları ve mevcut uygulamalarına dair bazı örnekler:
SKA 1 →Yoksulluğa Son: Düşük gelirli bireyler için kapsayıcı ürünler ve uygun fiyatlama
SKA 2 →Açlığa Son: Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ve tarım sigortalarının teşviki.
SKA 13→İklim Eylemi: Karbon emisyonlarını azaltıcı projelerin sigortalanması, yenilenebilir enerji projelerine özel sigorta ürünleri.
SKA 17→ Amaçlar İçin Ortaklıklar: Sürdürülebilir kalkınma projelerine yönelik fonlar oluşturma ve projelere finansal destek için sigorta çözümleri geliştirme.
Önemli Regülasyonlar:
Sigortacılık sektörünün,
- 2016 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması’ndaki rolü; risk yönetimi, dayanıklılığı artırma, iklim finansmanı, politika ve regülasyon desteği, yeni sigorta ürünleri, sosyal eşitlik ve dayanışma başlıkları altında,
- 2019 yılında açıklanan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamındaki rolü; iklim riski yönetimi, yeşil finansmanı teşvik etme, çevresel ve sosyal risk değerlendirmeleri, ) iklim değişikliği ve afetler konusunda farkındalık yaratma, yeşil sigorta ürünleri ve teşvikler, sürdürülebilirlik raporlaması başlıkları altında,
incelenmiştir.
BM Sürdürülebilir Sigortacılık İçin Prensipler (UNPSI)
Sürdürülebilirlik raporlaması için; Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI), Entegre Raporlama (IR), Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Sürdürülebilir Muhasebe Standartları Kurulu (SASB), AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD), Birleşmiş Milletler Çevresel Programı Finans Girişimi (UNEP FI) ve BM Sürdürülebilir Sigortacılık için Prensipler (UNPSI) gibi bir dizi uluslararası standart, prensip ve rehber mevcuttur.
Birleşmiş Milletler’in 2012’de yayınladığı UNPSI prensipleri, sigorta sektörünün sürdürülebilirlikle ilgili taahhütlerini güçlendirmek, finansal ve çevresel etkileri azaltmak ve sürdürülebilirlik konularını iş stratejilerine entegre etmek açısından önem arz etmektedir.
Türkiye’deki Gelişmeler
Türkiye’deki sürdürülebilirlik konusundaki gelişmeler; AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olarak hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı (2020), sürdürülebilir enerji yatırımları, iklim değişikliğiyle mücadele stratejisi, sürdürülebilir ulaşım projeleri, orman ve su kaynakları koruma çalışmaları, sürdürülebilir tarım uygulamaları, yeşil finansman, çevresel denetim ve düzenlemeler, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Sistemi (TSRS) başlıkları altında sıralanmıştır.
TSRS, Kamu Gözetim Kurumu’nun Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) standartlarını benimseme kararı kapsamında mevzuatımıza kazandırılmıştır. TSRS ile Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler (TSRS 1) ve İklimle İlgili Açıklamalar (TSRS 2) başlıkları altında gerekli bilgilerin açıklanması sağlanmaktadır. Düzenleme çerçevesinde eşik değeri aşan işletmeler 01/01/2024 tarihinden itibaren sürdürülebilirlik raporlarını hazırlamakla mükellef tutulmuştur.
Sigorta Sektörünün Yeşil Dönüşümdeki Risk ve Fırsatları
Yeşil dönüşümde riskler: İklim değişikliği ile ilgili riskler, sürdürülebilirlik ile ilgili riskler, teknoloji ve veri güvenliği riskleri, yatırım riskleri, reputasyonel (itibari) riskler, düzenleyici riskler, geçiş süreci kapsamındaki riskler, diğer olası riskler (tüketici tercihleri, teknolojik gelişmeler, yatırım portföyü riskleri, sürdürülebilir sigortacılık bilinci düşüklüğü, sürdürülebilir ürün geliştirme ihtiyacı ve öngörülemeyen veya birbirini tetikleyecek riskler)
Yeşil dönüşümde fırsatlar: Yeşil sigorta ürünleri, iklim değişikliği risk analizi, sürdürülebilirlik stratejileri, yeşil yatırımlar, iklim değişikliği adaptasyonu, yeşil teknoloji, veri analitiği ve izleme, yeşil sertifikasyon ve standartlar
Sonuç
Kılavuzun sonuç kısmında;
- Sigorta sektörünün sürdürülebilirliği iş stratejilerinin ayrılmaz bir parçası haline getirmesinin gerekliliğini
- ESG ilkelerinin benimsenmesinin sektörün daha dirençli ve yenilikçi bir yapıya dönüşmesini sağlayacağı,
- Sigorta sektörünün risklerin yönetilmesinde öncü rol üstlendiği ve iş birliğini teşvik ederek sürdürülebilirlik yolculuğuna rehberlik ettiği
ifade edilmektedir.
Sigorta sektöründeki şirketlere yapay zeka tabanlı (ECOLITHIC AI) TSRS yazılımımızla raporlama hizmeti vermeye hazırız.
Daha fazla bilgi almak için lütfen bizim iletişime geçiniz: [email protected]